Překvapivé zdravotní účinky kurkumy

Kurkuma neboli kurkumin je jedním z nejdůležitějších koření v Indii a mnoha dalších asijských zemích. V této oblasti je široce dostupná, protože se nejlépe pěstuje a roste v teplém tropickém podnebí. Dnes se používá i v jiných částech světa, a to nejen k vaření, ale i k jiným účelům. 

Z vědeckého hlediska patří kurkumin do čeledi Zingiberaceae, kam patří také zázvor. Pro svůj obsah kurkuminu má vědecký název Curcuma longa. Kurkumin je hlavní barvivo a chemická složka tohoto koření. 

Podle nejnovějších studií v oblasti rakoviny je kurkuma účinná, pokud jde o prevenci vzniku rakovinných buněk v určitých částech těla. Díky tomu je velmi účinná v boji proti rakovině prsu, prostaty, tlustého střeva i leukemii.

Níže jsou uvedeny některé ze zdravotních přínosů kurkuminu:

Působí jako posilovač mozku 

S přibývajícím věkem se výkonnost mozkových buněk snižuje v důsledku vzniku neurodegenerativních onemocnění, jako je demence nebo Alzheimerova choroba. Obsah kurkuminu v koření je však velmi užitečný při odstraňování překážek, které mohou bránit hladkému fungování starých mozkových buněk. To může také pomoci napravit různá poškození mozku. 

Omezuje nárůst hladiny cukru v krvi 

Toto koření má jedinečnou schopnost snižovat hladinu glukózy v těle na normální úroveň. Pomáhá snižovat odolnost tělesných buněk vůči inzulínu. Říká se, že toto koření může také zvýšit účinnost běžných léků na cukrovku, což do značné míry pomáhá kontrolovat tento stav. 

Prevence všech typů rakoviny 

Podle nejnovějších studií v oblasti rakoviny je kurkuma účinná, pokud jde o prevenci vzniku rakovinných buněk v určitých částech těla. Díky tomu je velmi účinná v boji proti rakovině prsu, prostaty, tlustého střeva i leukemii. Pacienti s rakovinou mohou pravidelným užíváním kurkuminu také bránit rychlému šíření rakoviny v těle, protože zabraňuje množení rakovinných buněk v postiženém těle. Předpokládá se také, že pomáhá zničit mnoho nemocných buněk. 

Posiluje imunitní systém organismu

Kurkuma obsahuje také složku známou jako lipopolysacharid, která se vyznačuje schopností posilovat imunitu lidského těla. To znamená, že každý, kdo trpí nachlazením, chřipkou nebo virovou horečkou, by měl toto koření pravidelně konzumovat v práškové nebo drcené formě, aby pocítil úlevu od bolestivých příznaků. Antimykotické, antivirové a antibakteriální vlastnosti koření také pomáhají posilovat imunitní systém, a tím pomáhají tělu úspěšně bojovat s těmito nemocemi. 

Poskytuje úlevu od bolesti při artritidě 

Díky antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem tohoto koření se ukázalo, že je velmi užitečné při řešení artritických bolestí a jiných bolestí chrupavek nebo kostí. Někteří vědci také tvrdí, že toto koření je ve srovnání s většinou farmaceutických léků účinnější, pokud jde o úlevu od bolesti kloubů. 

Snižuje hladinu cholesterolu 

Kurkuma může také pomoci snížit hladinu cholesterolu v séru díky svým vysoce aktivním antioxidačním vlastnostem. To vede ke snížení rizika běžných kardiovaskulárních onemocnění. To pomáhá zachraňovat životy pacientů, kteří trpí negativními účinky vysoké hladiny špatného cholesterolu. 

Příspěvky ze stejné kategorie: